КУПУЙ!

363 млрд грн в Україні витрачається на соцвиплати і розкрадається на різних рівнях

Home  /  Новини  /  363 млрд грн в Україні витрачається на соцвиплати і розкрадається на різних рівнях


місце для вашої реклами!

socvyplaty-shahrai

363 млрд грн в Україні витрачається на соцвиплати і розкрадається на різних рівнях.

Соціальна допомога в Україні становить левову частину витрат держбюджету. Але поки одні дійсно потребують пільг, інші домагаються їх шахрайським шляхом – за фальшивими довідками та за медичними висновками.

Пошуками порушників в березні зайнявся Мінфін, анонсувавши верифікацію соцвиплат і пенсій. За результатами пілотного проекту в 2015 році п’ята частина переселенців з Донбасу вже виявилися фальшивими. В рамках більш масштабної верифікації Мінфін збере дані про пільговиків з усіх джерел – банків, Пенсійного фонду, фондів державного страхування та інших соцустанов. Очікуваний ефект – вивільнення 5 млрд грн. Але ця сума майже втрачається в загальних витратах на соцвиплати, які в 2015 році склали 363 млрд грн – в десятки разів більше витрат на інші галузі.

Також на зміну розкиданим даними про одержувачів соціальних виплат прийде єдиний реєстр. Фахівці зведуть інформацію з усіх джерел і видадуть списки фантомних одержувачів допомоги Міністерству соцполітики.

До цього часу українцям вдавалося на один ідентифікаційний номер реєструвати кілька людей, а за однією адресою прописувати десятки мешканців. Це дозволяло отримувати подвійні і навіть взаємовиключні виплати. “Наприклад, один і той же чоловік може отримати допомогу по безробіттю на біржі праці і допомогу для малозабезпечених осіб”, – пояснює начальник спецуправління Мінфіну Андрій Рязанцев.

Внутрішня міграція на Донбасі і в Криму теж стала благодатним грунтом для аферистів, розповідають експерти. За даними СБУ, в Україні зареєстровано 1,7 млн переселенців, і 500 тис. з них – фіктивні. Ці люди продовжують жити на окупованій території, будучи прописаними в мирних зонах. Кожні півроку вони відзначаються в органах соцзахисту і отримують 442 грн на місяць для працездатних осіб та 884 грн для непрацездатних.

Правда, вже є і справжні жертви перевірок. В кінці лютого Мінсоцполітики отримало від СБУ реєстр з 200 тис. осіб., статус переселенця яких викликав підозри. І хоча перелік носив рекомендаційний характер, проблеми з виплатами почалися майже у всіх біженців. “Багато хто зміг довести справжність свого статусу, але відновити забезпечення органи соціальної опіки не можуть, немає відповідного нормативного акту”, – пояснює Маріанна Онуфрик, експерт з питань соціальної політики Інституту суспільно-економічних досліджень. Сьогодні представники влади лише розводять руками, обіцяючи, що в квітні можна буде переоформити документи.

Павло Кухта, експерт реанімаційного пакету реформ, описує ще один популярний метод збагачення за рахунок допомоги – українці продовжують отримувати пенсії та допомоги за померлих родичів. За його оцінкою, число таких шахраїв серед пільговиків приблизно 2%. Втім, цю категорію авантюристів виявити нескладно, на відміну від фіктивних інвалідів та учасників бойових дій. Фальшиве посвідчення на чорному ринку можна купити за ціною від $ 300 до $ 4000, залежно від терміну і якості “сервісу”.

До кінця року влада збирається не тільки позбавити пільг всіх порушників, а й залучити їх до кримінальної відповідальності за шахрайство і підробку.

Однак проблема “мертвих душ” не тільки в шахраїв, але і в неефективній адресній допомозі держави, вважають експерти. Потрібно позбутися від зрівнялівки в цій системі і враховувати потреби кожного претендента на пільги, вважає Онуфрик. “Наприклад, деякі з внутрішньо переміщені особи мають на банківських рахунках тисячі, – пояснює експерт, – але вони отримують стільки ж, скільки і малозабезпечені люди”.

Правда України

your ads here

реагуйте: