КУПУЙ!

Експерти прогнозують скорочення економіки України на 4,2% в 2020-му – Мінекономіки

Home  /  Бізнес  /  Експерти прогнозують скорочення економіки України на 4,2% в 2020-му – Мінекономіки


місце для вашої реклами!

Економіка України переживе «досить глибоке» падіння в 2020 році через пандемію коронавірусу, а відновлюватися почне вже в 2021-му – про це йдеться в консенсус-аналізі Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, оприлюдненому 17 квітня.

Прогноз, за повідомленням міністерства, базується на припущеннях групи експертів та усередненому значенні їхніх прогнозів щодо основних показників економіки.

Читайте також: Пандемія і трудові мігранти: заручники коронавірусу і дискримінації​

«За прогнозами експертів, Україна демонструватиме досить глибоке падіння у 2020 році – на 4,2%. У 2020 році прискоряться інфляційні процеси до 7% проти 4,1% (у розрахунку грудень до грудня попереднього року) у 2019 році. Проте вже у 2021 році матиме місце економічне зростання на рівні 2,4%. Інфляція уповільниться до 5,9% (у розрахунку грудень до грудня попереднього року)», – зазначає пресслужба міністерства.​

Найбільшою загрозою економічному відновленню автори прогнозу вважають подовження та посилення карантинних заходів для протидії поширенню коронавірусної інфекції. 

Найбільш доцільним для підтримки бізнесу аналіз Мінекономіки визначає збільшення дефіциту бюджету мінімум до 6% – для «формування достатніх фіскальних стимулів», а для підтримки населення: фінансову допомогу найбільш вразливим верствам населення.

Читайте також: Європейський інвестбанк створює фонд на 25 мільярдів для протидії наслідкам коронакризи​

«За оцінкою експертів значущими ризиками для української економіки є дефіцит зовнішнього фінансування та звуження можливостей доступу до міжнародних ринків капіталів (зовнішні ризики) та значне зростання дефіциту державного бюджету та касових розривів у ПФУ, інших Фондах державного соціального страхування  (внутрішні ризики)», – йдеться в повідомленні.​

Відомство підкреслює, що оприлюднений прогноз базується на експертних оцінках фахівців і не є офіційною позицією уряду.

16 квітня Міжнародний валютний фонд повідомив, що переговори з Києвом щодо нової програми допомоги йдуть добре, проте «ряд проблем, залишається невирішеним».

 

your ads here

реагуйте: