КУПУЙ!

Бізнес-асоціації виступають проти запровадження в Україні надзвичайного стану

Home  /  Бізнес  /  Бізнес-асоціації виступають проти запровадження в Україні надзвичайного стану


місце для вашої реклами!

Запровадження надзвичайного стану може призвести до втрати мільйонів робочих місць і масових протестів, застерігає низка українських бізнес-асоціацій. Відповідну спільну заяву поширили зокрема Європейська Бізнес Асоціація, Асоціація «ІТ України», Спілка українських підприємців, Український клуб аграрного бізнесу.

Як йдеться в заяві, спільнота підприємців підтримує зусилля президента Володимира Зеленського, уряду та місцевого самоврядування щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, але виступає проти запровадження надзвичайного стану. Автори звертають увагу на те, що уряд заборонив роботу цілого переліку індустрій.

«Дуже важливо при мінімізації ризиків розповсюдження забезпечити функціонуванняканалів збуту для бізнесу, адже якщо зупинити більшість компаній, мільйони українців втратять роботу, а бюджет – велику частину доходів. Соціальні наслідки будуть дуже негативними, велика кількість людей, не маючи накопичень та втративши засоби до існування, від відчаю може вийти на вулицю з протестами, а фінансових і організаційних ресурсів для боротьби з вірусом у держави стане набагато менше. Відповідно, наслідки від пандемії стануть справді критичними», – застерігають підприємці.

 

Вони також звертають увагу на те, що Україна застосувала жорсткіші заходи, ніж інші країни, де кількість летальних випадків від захворювання вища.

«Інші держави запускають багатомільярдні програми підтримки економіки через втрати, пов’язані із заходами боротьби із розповсюдженням COVID-19. Наприклад, у сусідній Польщі на заходи стимулювання економіки передбачається витратити 212 мільярдів злотих (1,37 трильйони гривень). Україна не має достатніх фінансових резервів і тому, якщо буде впроваджено додатковий комплекс карантинних обмежень і зупинено велику кількість підприємств без відповідної програми підтримки економіки, це призведе до глибокої економічної кризи та важких соціальних наслідків, які складно передбачити», – вважають підписанти.

Зі свого боку бізнес-спільнота пропонує державі:

якнайшвидше виконати зобов’язання перед Міжнародним Валютним Фондом (зокрема ухвалити закон, який унеможливить повернення «Приватбанку» колишнім власникам)
зупинити фінансування державних програм і спрямувати вивільнені кошти на протидію пандемії
забезпечити верифікацію отримувачів соціальних пільг, щоб виявити «неіснуючих»
забезпечити неоподаткований мінімальний дохід працівникам, які постраждали від карантину
зупинити нарахування фінансових санкцій всім об’єктам господарювання, які мають кредити в банках та фінансових установах

Крім того, автори заяви вимагають долучити бізнес-спільноту до розробки плану дій щодо зменшення негативних наслідків поширення коронавірусу для економіки та погоджувати з нею всі рішення в цьому питанні.

Читайте також: Сфера послуг і карантин: що змінилося для малого бізнесу​

«Ми також несемо відповідальність за добробут мільйонів наших працівників та вимагаємо від держави зробити усе для попередження зупинки підприємств, що призведе до ще більш складних наслідків та залишення значної частини населення країни без засобів існування», – підсумовують автори.

23 березня міністр охорони здоров’я Ілля Ємець закликав Верховну Раду проголосувати за надзвичайний стан в Україні.

За повідомленням Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я, станом на 23 березня зафіксовано вже 73 лабораторно підтверджених випадків викликаного коронавірусом захворювання COVID-19. Троє людей померли, один пацієнт одужав і виписався з лікарні.

your ads here

реагуйте: