КУПУЙ!

МВФ може надати фінансування Україні через коронавірус – голова НБУ

Home  /  Бізнес  /  МВФ може надати фінансування Україні через коронавірус – голова НБУ


місце для вашої реклами!

Міжнародний валютний фонд може надати Україні фінансування через втрати, яких країна зазнає у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19, повідомив увечері 22 березня голова Національного банку України Яків Смолій у твітері.

«Україна активно опрацьовує з МВФ можливе отримання фінансування в межах програм для підтримки країн, які зазнають втрат від коронавірусу. Маємо підтримку МВФ та надію на швидкі результати перемовин», – написав керівник НБУ, додавши твіт директора-розпорядника МВФ Крісталіни Георгієвої.

Керівниця фонду повідомила про «дуже конструктивну розмову з президентом України Володимиром Зеленським», а також вказала, що «висловила нашу підтримку Україні, коли країна стоїть перед величезними викликами, спричиненими COVID-19».

Сайт глави української держави повідомляє, що «Володимир Зеленський поінформував очільницю Міжнародного валютного фонду про стан справ у нашій країні та заходи, вжиті для запобігання поширенню COVID-19».

«Ми обговорили збільшення суми підтримки України з боку фонду в час великих викликів для економіки, пов’язаних зі світовою пандемією. Україна свідома, що сьогодні потрібно діяти активно та швидко, щоб мінімізувати негативний вплив пандемії та пов’язаних з нею обмежень на економіку й добробут громадян», – сказав Зеленський.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду 18 березня заявив, що переговори з Міжнародним валютним фондом просуваються вперед.

 

11 березня Шмигаль заявляв, що Україна в найближчі два-три тижні виконає пріоритетні попередні заходи, які залишилися, для відкриття нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Ідеться про нову трирічну програму розширеного фінансування для України на загальну суму понад 5,5 мільярда доларів. Вона має замінити попередню програму «стенд-бай» на 3,9 мільярда доларів, якої Київ так і не виконав – Україна змогла отримати лише єдиний її транш в 1,4 мільярда доларів іще у грудні 2018 року.

МВФ попередньо підтримав нову програму кредитування для України на технічному рівні, але її надання обумовлено поступом Києва в реформах. Серед передумов – також ухвалення спеціального закону, що гарантував би неповернення націоналізованих банків колишнім власникам і відшкодування ними витрат на порятунок таких банків, здійснених коштом платників податків.

Розмови про цю нову програму точаться з вересня-листопада 2019 року. Відтоді відбулося вже кілька зустрічей і раундів переговорів представників МВФ і України. Щоразу МВФ за підсумками видавав заяви в формально оптимістичному тоні, але щоразу в них ішлося про необхідність подальших дискусій.

Терміни укладення угоди про нову програму наразі лишаються невизначеними. Тим часом Київ сподівався було укласти її і отримати за нею перші 2 мільярди доларів іще 2019 року.

Укладення цієї угоди з МВФ є також передумовою для отримання макрофінансової допомоги від Європейського союзу на суму в 500 мільйонів євро.

your ads here

реагуйте: