КУПУЙ!

Зеленський розраховує почати переговори щодо газу вже у вересні

Home  /  Економіка  /  Зеленський розраховує почати переговори щодо газу вже у вересні


місце для вашої реклами!
Президент України Володимир Зеленський заявив, що розраховує почати тристоронніх газових переговорів» вже восени.Про це він сказав під час спільного брифінгу разом із головою Європейської ради Дональдом Туском і головою Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером в рамках саміту Україна-ЄС у Києві.

«Щодо пана Шефчовича (віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович – ред.). Так, я мав розмову з ним щодо нового контракту. Ви знаєте, що у нас строки, і ми повинні продовжувати контракт. Наскільки я знаю, що хочуть продовжувати цю розмову у грудні. Але йдеться про енергетичну безпеку України, і я сказав позицію свою та нашої команди, що саме у вересні ми хочемо сідати за стіл і вирішити це питання», – зазначив він.

У травні віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович заявив, що потрібно якнайшвидше почати переговори за участю України, Росії та ЄС, оскільки збереження газопостачань через українську ГТС після 2019-го року є стратегічною необхідністю, і нова угода має визначати головні параметри майбутнього газового транзиту, включно з його тривалістю, річними обсягами й можливими гарантіями.

За даними, опублікованими на сайті українського уряду, Україна погоджуєтьсяна згадані Шефчовичем тристоронні переговори, однак має намір вістоювати свою позицію, зокрема, щодо російського проекту «Північний потік-2».

Проект «Північний потік-2» (Nord Stream-2) має постачати газ із родовищ на півночі Росії безпосередньо до Німеччини дном Балтійського моря, оминаючи традиційні транзитні маршрути через Україну і Польщу. Проект має розширити здатності вже збудованого першого «Північного потоку».

your ads here

реагуйте: