КУПУЙ!

НБУ: 250 млн доларів продали на міжбанку цього тижня для підтримки курсу гривні

Home  /  Економіка  /  НБУ: 250 млн доларів продали на міжбанку цього тижня для підтримки курсу гривні


місце для вашої реклами!

Для підтримки курсу гривні Національний банк України продав цього тижня на міжбанківському валютному ринку 215 мільйонів доларів, про це йдеться в коментарі НБУ на офіційному сайті.

Збільшення попиту на іноземну валюту в Нацбанку пояснюють сезонними, ситуативними та психологічними чинниками на заявляють про відсутність фундаментальних причин для знецінення гривні.

«Пропозиція іноземної валюти з боку головних експортних галузей (гірничо-металургійний комплекс, АПК) залишається на достатньо високому рівні, що свідчить про відсутність фундаментальних причин для знецінення гривні. Натомість спостерігається збільшення попиту на іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку через сезонні, ситуативні та психологічні чинники», – йдеться в повідомленні.

Серед сезонних чинників в Нацбанку назвали збільшення попиту з боку імпортерів енергоресурсів, які потребують валюти для розрахунків за газ та за нафтопродукти (для раннього початку збирання врожаю) та з боку імпортерів товарів та послуг споживчого спрямування (електроніка, харчові продукти, туризм тощо), що, на думку регулятора, «є наслідком зростання доходів населення».

Крім того, під впливом негативних очікувань вже традиційно напередодні осені зменшується пропозиція валюти з боку населення на готівковому ринку, зазначили в НБУ.

Для згладжування надмірних коливань обмінного курсу гривні цього тижня НБУ щодня виходив на міжбанківський ринок з продажем іноземної валюти. Загалом за цей тиждень Національний банк під час валютних інтервенцій продав 215 мільйонів доларів.

Читайте також: Нацбанк про приїзд місії МВФ: це матиме позитивний вплив на стан валютного ринку

«Зокрема, сьогодні (17 серпня) було проведено аукціон з продажу $50 млн, у ході якого було отримано заявок на купівлю на суму $32,7 млн. За результатами аукціону регулятор продав $24,8 млн за середньозваженим курсом 27,93 грн/дол. Завдяки проведенню аукціону попит на валюту було задоволено, і довідковий курс гривні на 12:00 становив 27,93 грн/дол.», – повідомили в НБУ.

Там запевняють про готовність і надалі здійснювати валютні інтервенції, аби не допустити різкого послаблення курсу гривні.

Водночас Національний банк України суттєво понизив офіційний курс гривні. Згідно зі встановленим на 20 серпня курсом, падіння складає 22 копійки.

Якщо сьогодні за американський долар була встановлена ціна 27 гривень 67 копійок, то на понеділок – 27,89.

your ads here

реагуйте: