КУПУЙ!

До кінця року кількість небанківських обмінників в Україні зросте ще втричі

Home  /  Новини  /  До кінця року кількість небанківських обмінників в Україні зросте ще втричі


місце для вашої реклами!

obmin-valut

До кінця року кількість небанківських обмінників в Україні, за прогнозами експертів, зросте ще втричі.

Минулого тижня Нацбанк активно відбирав і видавав небанківським компаніям ліцензії на валютні операції. У вівторок прийняв рішення про відкликання у двох компаній – “Промінко” і “Конкорд Капітал” – генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій. А в середу повідомив про видачу таких ліцензій чотирьох небанківським фінансовим компаніям: “Фінансова компанія Партнер”, “Фінансова компанія“Голден Груп”, “ДСД Фінанс” і “Іноме Груп”. Крім того, в Нацбанку повідомили, що найближчим часом ліцензії отримають ще три фінансові компанії. І тоді їх стане 24, або у вісім разів більше, ніж було всього два роки тому.

До кінця року кількість небанківських обмінників, за прогнозами експертів, зросте ще втричі. “Судячи з того, якими темпами вони отримують ліцензії на валютні операції, Нацбанк, нарешті, поставив крапку в багаторічних суперечках з приводу їх допуску на валютний ринок, і остаточно визначив їх, як активних учасників процесу купівлі-продажу готівкової валюти у населення, нарівні з банками”, – вважає екс-член ради НБУ Василь Горбаль.

Після повідомлення НБУ про позбавлення ліцензії компанії “Конкорд Капітал”, там заявили, що регулятор зробив це на їхнє прохання. “Оскільки ми більше не будемо здійснювати валютні операції в процесі торгівлі цінними паперами. Ці операції планує здійснювати інший ліцензіат групи, а саме ТОВ “Конкорд Кепітал”, – йдеться в повідомленні компанії на її сторінці в мережі.

У прес-службі НБУ повідомили, що і “Промінко”, і “Група Інвестиційний Стандарт” у якої забрали право здійснювати валютні операції в кінці лютого, також залишилися без ліцензій за власним бажанням.

Такі ліцензії дозволяли компаніям працювати на ринку цінних паперів посередниками (брокерами) для нерезидентів. Продаж-купівля валюти по ним не дозволена.

“Цей документ не приносить великого занепокоєння компанії. І хоча для його отримання потрібно мати прибутковий бізнес, в подальшому – досить щороку вчасно здавати звіти НБУ”, – говорить директор компанії з управління активами “Фінекс-Капітал” Ігор Когут. Тому, він вважає, що просити Нацбанк забрати “валютну” ліцензію можуть, швидше за все, ті компанії, які хочуть покинути фондовий ринок. “З огляду на ситуацію на фондовому ринку, які бажають мати валютні ліцензії для роботи на ньому буде все менше”, – прогнозує Когут.

А ось кількість небанківських фінкомпаній з ліцензіями на здійснення операцій з обміну валюти, буде тільки зростати. Вже сьогодні, за даними Нацбанку, в Україні працює 21 така компанія з майже 2,4 тисячами структурних підрозділів. “А до кінця року їх буде 50-60”, – прогнозує Когут.

І це навіть не дивлячись на посилення вимог до них з боку НБУ.

Так, з 1 липня 2016 року небанківські продавці валюти повинні будуть підвищити власний капітал до 20 млн грн, якщо кількість структурних підрозділів не перевищує 100. Кожні додаткові 50 підрозділів підвищать вимоги до капіталу на 5 млн грн.

Крім того, валютних кіосках повинна бути охорона, відповідне сховище, встановлені системи відеоспостереження, а робочі місця касирів повинні бути обладнані огороджувальними конструкціями. Також небанківські “обмінники” повинні мати документ про право власності на своє приміщення і розрахунково-касовий апарат (РРО).

Нові вимоги регулятора не стануть перешкодою для бажаючих отримати ліцензію, вважають експерти. Так як багато “обмінників” працювали раніше, але під маркою інших структур, у яких були ліцензії НБУ. За право використати чужу “марку” кожен валютний кіоск платив високу комісію, тому багато хто зараз хочуть отримати власну ліцензію НБУ – так обійдеться дешевше.

За словами Лариси Гетьман-Гнідунец, зростання кількості легальних обмінних пунктів – тільки на користь ринку готівкової валюти. “Чим більше фінансових компаній отримають ліцензії і почнуть працювати відповідно до вимог НБУ, тим більше буде робочих місць, податків і порядку”, – вважає Лариса Гетьман-Гнідунец. Вона бачить основною загрозою ринку готівкової валюти нелегальні “обмінники”, які працюють без будь-яких правил.

“За моїми спостереженнями за останні півроку кількість “чорних” мінял зросла в рази”, – говорить Лариса Гетьман-Гнідунец. За даними МВС, за 9 місяців 2015 року їхня підрозділами було складено майже в 2,5 рази більше протоколів про порушення правил валютних операцій в Україні, ніж за аналогічний період 2014.

Правда України

your ads here

реагуйте: