КУПУЙ!

Оператор ГТС України повідомляє про перший транзит газу між двома країнами ЄС

Home  /  Бізнес  /  Оператор ГТС України повідомляє про перший транзит газу між двома країнами ЄС


місце для вашої реклами!

Україна вперше здійснила транзит газу між двома країнами Євросоюзу, повідомив Оператор газотранспортної системи 16 березня.

«Відомий німецький енергетичний трейдер замовив транспортування природного газу через Україну по маршруту Угорщина – Словаччина. До речі, облік газу по даній операції здійснюється, як і по транзитній угоді з «Газпромом» – в енергетичних одиницях», – йдеться в заяві органу.

За повідомленням, транзит між європейськими країнами через територію України можливий через нову послугу short-haul («транзит на невеликі відстані»).

 

«Нова послуга транзиту на короткі відстані «short-haul» дозволяє замовникам транспортних послуг транспортувати газ між європейським країнами (Польща, Словаччина, Угорщина та у майбутньому Румунія) через територію України. Початок надання цієї послуги дозволить активізувати торгівлю газом між країнами східної Європи та дасть можливість додатково завантажити потужності української ГТС, які після будівництва «Північного Потоку-1» вже не використовуються у повному обсязі», – стведжують у пресслужбі оператора.

На початку березня голова Оператора ГТС України Сергій Макогон повідомив, що обсяг транзиту газу з Росії через Україну до країн Євросоюзу та Молдови у лютому сягнув 3 926 мільярдів кубічних метрів.

Читайте також: П’ять відповідей на запитання про нафтову кризу 2020​

30 грудня 2019 року Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» і російський газовий монополіст «Газпром» підписали контракт про транзит російського газу до Європи з використанням української газотранспортної системи за правилами Європейського союзу на п’ятирічний термін із можливістю продовження. Термін раніше чинного контракту 2009 року на транзит, як і контракту на постачання російського газу до України, збіг вранці 1 січня 2020 року. Підписанню цього контракту передувало укладення між сторонами мирової угоди – договору про врегулювання претензій.

your ads here

реагуйте: