КУПУЙ!

Нацбанк: фундаментальних факторів для суттєвого погіршення ситуації на валютному ринку немає

Home  /  Бізнес  /  Нацбанк: фундаментальних факторів для суттєвого погіршення ситуації на валютному ринку немає


місце для вашої реклами!

Фундаментальних факторів для суттєвого погіршення ситуації на валютному ринку наразі немає, заявив Національний банк України.

«Україна продовжує нарощувати поставки товарів за кордон за основними статтями експорту, водночас ми не є експортерами нафти, тому зниження цін на цей товар дає радше більшу економію на імпорті енергоносіїв», – розповіли в НБУ.

Регулятор повідомив, що 10 березня попит на валютному ринку суттєво перевищив пропозицію.

«Така ситуація була зумовлена насамперед психологічними чинниками, адже настрої учасників фінансових ринків погіршилися через поширення світом коронавірусу та шокове падіння цін на нафту в останні дні. Для згладжування коливань Національний банк проводив інтервенції з продажу валюти. Сьогодні з цією метою було продано 270 мільйонів доларів», – заявили в НБУ.

Згідно з повідомленням, статистика валютного ринку від початку року є «досить позитивною».

«За цей період Національний банк купив валюти на 360 мільйонів доларів більше, ніж продав. На готівковому ринку пропозиція валюти також переважала попит – станом на початок тижня населення продало валюти майже на 500 мільйонів доларів більше, ніж купило», – інформує НБУ.

Під час торгів 10 березня долар зміцнився на 39 копійок – до 25 гривень 31 копійок, а євро – на 56 копійок – до 28 гривень 79 копійок. Востаннє іноземні валюти стільки коштували в серпні 2019 року.

9 березня значного падіння зазнали всі провідні світові біржі, ринок пережив найгірший день із 2008 року. Тригерами обвалу стали поширення нового коронавірусу в світі та провал угоди нафтового картеля ОПЕК та його партнерів. У межах ОПЕК+ не лише не домовилися про додаткове скорочення видобутку, але й не продовжили попередні обмеження. Між найбільшими за обсягами учасниками угоди, Росією та Саудівською Аравією, фактично розпочалася цінова війна.

9 березня відбувся найбільший з 1991 року обвал цін нафти. Вартість бареля марки Brent упала на 30 відсотків – до 33 доларів.

your ads here

реагуйте: