КУПУЙ!

Коломойський за підтримки Яценюка продає неякісний бензин і не платить податки

Home  /  Новини  /  Коломойський за підтримки Яценюка продає неякісний бензин і не платить податки


місце для вашої реклами!

yacenuk-kolomoiskyy

Зараз уряд робить все, щоб підтримати недобросовісних нафтотрейдерів. Таку думку висловив експерт з питань нафтового ринку Геннадій Рябцев.

“По-перше, сьогодні (українським нафтотрейдерам, – ред.) треба виконувати законодавство України щодо величини і порядку оподаткування. Хоча ці зміни і були прийняті з порушенням податкового та бюджетного кодексів. Загалом, будь-які зміни величини і порядку оподаткування можливі тільки через півроку після прийняття відповідних змін до Податкового кодексу, а тут у нас прийняли – написали 31 грудня підписали – а з 1 січня ввели”, – сказав експерт.

За його словами, вимоги прем’єр-міністра А.Яценюка знизити ціни на бензин і прив’язати їх до вартості нафти є безпідставними.

“Мій колега Леонід Косянчук з цього приводу (вимог А.Яценюка, – ред.) в мережі написав:“Прем’єр може щось вимагати тільки у своєї дружини!”.

А тепер дивіться яка насправді картина. Ця картина відображена на сайті Міненергетики та вугільної промисловості, який опублікував формулу ціни. Це нонсенс, ніякої формули ціни не існує і існувати не може! Формула цін може існувати якщо ринок регулюється державою, тобто, якщо на ньому встановлені регульовані ціни. Кабмін може вводити регульовані ціни, але для цього йому потрібно прийняти відповідну постанову, як це було в 2004 – 2005 роках. Можна це робити, але коли такої постанови не прийнято – ціни на ринку нафтопродуктів є вільними, у відповідності зі ст. 190 Господарського кодексу України“, – говорить Рябцев

При цьому, за словами експерта, справа навіть не в цьому, там (на сайті Міненергетики та вугільної промисловості – ред.) опублікована структура роздрібної ціни. Відповідно до неї, держава отримує з кожного літра палива 40%. Тоді як трейдери на всі свої витрати – утримання в належному стані АЗС, на сплату відсотків за кредитами, на сплату зарплати працівникам, на дотримання правил техніки безпеки та інкасацію, на охорону, екологічні та інші передбачені заходи і, в тому числі, на доходи – їм залишається 16%. Тобто, 40% забирає держава, і 16% “на все про все” трейдерам. З цих 16%, якщо говорити про чистий прибуток, яку вони зможуть заробити – це буде приблизно 6%.

“Так от Прем’єр каже, хлопці, візьміть 6% і віддайте мені. І що? Як може ринок реагувати?”, – Зазначив Рябцев.

За його словами, зараз уряд робить все, щоб підтримати недобросовісних трейдерів.

“Приватівські” заправки ціни знизили, тому що вони ці 40% державі не віддають. Дійсно змова … У нас діє змова! Зараз уряд робить все, щоб підтримати недобросовісних трейдерів. Він заборонив лабораторні перевірки якості нафтопродуктів, заборонив перевірки автозаправок МНС-никами, наслідком чого став вибух на нафтобазі БРСМ торік. Повністю розвалена робота Держспоживінспекції, у нас ніхто не може поскаржитися на якість бензину. Заправилися неякісним – вам ніхто не відшкодує ремонт“, – запевняє Рябцев.

“Тут виникає велика проблема, яку уряд успішно переводить на плечі трейдерів. Всі проблеми, які виникли і пов’язані з неефективним управлінням, вони вважається що це проблема не держави, а це всі погані трейдери, які отримують надприбутки і їхня діяльність нібито не відповідає світовим тенденціям … Давайте ніби громадськість виступайте проти трейдерів, організуйте страйки, а не заправляйтеся на заправках, це вони винні. А якщо копнути глибше – то хто насправді винен?”, – поставив риторичне запитання експерт.

Нагадаємо, для здешевлення бензину уряд повинен знизити податки.

Разом з тим, в Міненергетики визнали, що в структурі ціни бензину для українців, податки і акциз займають більше половини його вартості.

Зокрема, за даними профільного відомства, в структурі ціни на паливо, найбільшу частку складають податки – для бензину “А-92” – 40,6%, “А-95” Євро-5 “- 40,1% і для дизельного палива “Євро – 5” – 32,9%.

Враховуючи це, нафтотрейдери заявляють, що зниження ціни на паливо в Україні “не може повністю відповідати ціноій тенденції на нафту”.

Правда України

your ads here

реагуйте: