КУПУЙ!

Українським водіям скоротили строки стягнення шкоди з винуватців ДТП

Home  /  Новини  /  Українським водіям скоротили строки стягнення шкоди з винуватців ДТП


місце для вашої реклами!

dtp

Українським водіям скоротили строки стягнення шкоди з винуватців ДТП – тієї його частини, яку потерпілий недоотримав від страхової компанії. Фінансисти називають це франшизою і не покривають за умовами своїх договорів: її розмір може становити від 1-2 тис. грн. до 5-10% вартості ремонту за умовами каско. Ще зрозуміліша ситуація з автоцивілкою, де виплати обмежуються лімітами 50-100 тис. грн., і все зверху оплачується з кишені водія.

Зміна термінів сталася через нову правову позицію, яку Верховний суд видав, розглядаючи справу №6-309цс15.

«Раніше трирічний термін позовної давності відраховувався з моменту виплати відшкодування страховиком, що було цілком логічно. З одного боку, до моменту виплати вже була постанова суду по самій аварії, в якій говорилося, яка зі сторін визнана винною в пригоді, з іншого – на підставі виставленого СТО рахунку відбувався платіж страхової компанії, і було ясно, яку частину збитку гасить СК, і скільки лягає на плечі водія. Тепер же ВСУ несподівано змінив підхід: відправною точкою став не момент страхової виплати (коли неясно ні хто винен, ні у скільки обійдеться ремонт), а сама ДТП. Ясно лише одне – у потерпілого, який не розпочинав тяжбу до укладення страховика, залишилося менше часу, щоб встигнути подати позов і вкластися в призначені три роки. Адже з моменту аварії до суду і виплати страхової компанії може проходити від півроку до двох років», – роз’яснив ситуацію старший партнер адвокатської компанії Ростислав Кравець.

Застосування франшиз в автострахуванні – дуже поширене явище. І не тільки в автоцивілці, але і в каско. Оскільки страхові компанії нашпигували свої страховки безліччю застережень для зниження цін полісів, які подорожчали в рази через девальвацію гривні. Тому наші СК досить часто не оплачують водіям всю вартість ремонту за умовами своїх договорів.

«У разі, коли в договорі встановлений страховий ліміт на виплату компенсації, наприклад, 20 000,00 грн., а збиток становить 30 000,00 грн., різницю в 10 000,00 грн., оплачує безпосередньо сам винуватець ДТП, в разі пред’явлення до нього позову», – уточнила нам старший юрист Дарія Давидова.

Стягнути з винуватця аварії збиток, за законом, можна і в тому, випадку якщо доплачувати за ремонт довелося через збільшення цінника станції техобслуговування.

«Страхові компанії часто здійснюють виплати не в повному обсязі, проте, це об’єктивно, адже узгодження суми та безпосередньо виплата розтягнуті в часі, іноді не тільки на кілька тижнів, а й на кілька місяців. СТО, які ремонтують автомобілі, купівлю запасних частин на них прив’язують до курсу долара і, відповідно, купують їх все дорожче і дорожче. Тому, при узгодженні ремонту ціна може бути одна, а потім грошових коштів не вистачає, і в акті виконаних робіт вартість може бути збільшена на кілька тисяч. Відповідно, різниця буде стягуватися з винної сторони, хоча сума страхової виплати далеко не виходить за рамки ліміту. Таких ситуацій зараз досить багато», – сказала юрист Вольга Шейко.

З оглядкою на свіжий висновок ВСУ людям рекомендують не зволікати з поданням позову на винуватця аварії. Відразу після оцінки пошкоджень на СТО і отримання попередньої відповіді від страхової компанії за сумою планованої виплати, подавати позовну заяву. В іншому випадку, винуватець ДТП зможе втекти, не заплативши за ремонт.

Правда України

your ads here

реагуйте: