КУПУЙ!

Мeй назвала неприйнятними пропозиції Євросоюзу щодо Brexit

Home  /  Економіка  /  Мeй назвала неприйнятними пропозиції Євросоюзу щодо Brexit


місце для вашої реклами!

Прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей вважає неприйнятними пропозиції Європейського союзу щодо Brexit, повідомляє прес-служба Даунінґ-стріт, 10.

Виступаючи з заявою в Лондоні 21 вересня, прем’єр зазначила, що непогодженими залишаються питання єдиного з Євросоюзом ринку та кордону між Північною Ірландією та Республікою Ірландія.

Як розповіла Мей, за результатами саміту в Зальцбурзі 19–20 вересня  Брюссель пропонує Лондону лише два варіанти.

За першим Великобританія залишається в Європейській економічній зоні та митному союзі. Другий варіант передбачає укладення угоди про вільну торгівлю між Сполученим Королівством і Євросоюзом з запровадженням прикордонного контролю.

За останнім сценарієм Північна Ірландія лишається в Європейській економічній зоні, тобто, фактично, з економічної точки зору буде відокремлена від решти країни, пояснила Мей.

В свою чергу Британія пропонує ЄС третій варіант, за яким між ними залишається «безконтрольна» торгівля.

«Вчора Дональд Туск зазначив, що наші пропозиції можуть підірвати єдиний ринок. Він не пояснив жодних деталей і не надав зустрічних пропозицій. Отже, ми перебуваємо в глухому куті», ­ – зазначила прем’єр-міністр.

Вона підкреслила, що Британія ніколи не погодиться на останні пропозиції Євросоюзу, які б могли нашкодити територіальній цілісності країни.

«Ми викладемо нашу альтернативу, яка збереже цілісність Великої Британії. І це буде відповідати зобов’язанням, прийнятим у грудні минулого року, включаючи зобов’язання про те, що між Північною Ірландією та іншою частиною Великої Британії не буде створено нових регуляторних бар’єрів», – сказала Мей.

Вона додала, що її уряд буде й далі працювати над підготовкою до можливого виходу з ЄС без угоди з Брюсселем.

20 вересня на саміті ЄС в австрійському Зальцбурзі лідери Євросоюзу зажадали від Мей якомога швидше викласти позицію з ключових пунктів переговорів про вихід країни з об’єднання, таких, як торговельні відносини з Євросоюзом і режим кордону між Ірландією і Північною Ірландією.

Офіційним днем виходу Великої Британії зі складу Євросоюзу є 29 березня 2019 року, після цього почнеться так званий «перехідний період», який триватиме до 2021 року. У липні британський уряд представив проект угоди про вихід з ЄС, згідно з яким країна продовжить слідувати стандартам ЄС в багатьох економічних питаннях і отримає право на необмежену торгівлю сільськогосподарськими товарами на Європейському єдиному ринку.

Євроскептики розкритикували цей проект як занадто «м’який» і невигідний для Лондона. Частина соратників Мей із Консервативної партії тепер, за повідомленнями ЗМІ, готують її відставку. З іншого боку, лунають голоси і про необхідність провести повторний референдум і переглянути рішення про вихід Британії з ЄС.

your ads here

реагуйте: