КУПУЙ!

Не йдеться про продаж української землі – Порошенко про купівлю агрохолдингу «Мрія» саудівцями

Home  /  Економіка  /  Не йдеться про продаж української землі – Порошенко про купівлю агрохолдингу «Мрія» саудівцями


місце для вашої реклами!

Саудівська компанія «Saudi Agricultural & Livestock Investment» (SALIC) придбала українську агропромислову компанію «Мрія». На підписанні угоди були присутні зокрема президент України Петро Порошенко та міністр фінансів Юлія Маркарова.

У своїй промові з цього приводу Порошенко висловив думку, що рішення саудівського суверенного фонду придбати активи агрохолдингу є сигналом про позитивні зрушення в українському інвестиційному кліматі. Він також звернув увагу на те, що SALIC не купує українську землю, а інвестує в компанію.

«Цей контракт не означає купівлю української землі, це означає купівлю українських активів, підвищення інвестицій в український аграрний комплекс і підвищення технологій світового рівня, які приходять в Україну і будуть сприяти підвищенню врожайності, експорту, надходження валютної виручки, створенню високооплачуваних робочих місць», – заявив президент.

Він також звернув увагу на те, що купівля «Мрії» – це найбільша така угода в українському агропромисловому секторі за всю історію незалежності країни.

Керівний директор компанії SALIC Халед аль-Абуді запевнив, що компанія планує довгострокову роботу в Україні і має на меті знову зробити агрохолдинг ефективним.

Суму угоди не розголошують, проте аль-Абуді назвав її «немаленькою».

«Ми ухвалили рішення інвестувати, зваживши на усі фактори, які можуть впливати на такі рішення. Це немаленька сума, але ми цілком впевнені, що для SALIC це хороша інвестиція. Я думаю, що найлегший етап – тобто обговорення угоди – позаду, але тепер належить виконати угоду та зробити «Мрію» компанією, яка зможе працювати на користь обох сторін. Ми – довгострокові інвестори і прийшли сюди не на короткий термін», – запевнив він.

Представник сторони продавця, голова ради директорів холдингу Mriya Farming PLC, колишній міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко назвав транзакцію безпрецедентною.

«Це перемога правової системи і індикатор для міжнародних інвесторів, що Україна – безпечна країна, куди потрібно і можна інвестувати. Ця країна може бути успішною разом з інвесторами», – заявив він.

Читайте також: «IKEA відкриє свій перший магазин у Києві у 2019 році – Порошенко​»

Після підписання угоди у власність SALIC перейшли всі сільськогосподарські активи «Мрії», об’єкти інфраструктури, технічний парк, компанії, що володіють правом оренди земельного банку, сказано в повідомленні прес-служби агрохолдингу.

Влітку 2014 року компанія «Мрія» оголосила про дефолт – вона не змогла обслуговувати борг у 1,3 мільярда доларів. Згідно з сайтом агрохолдингу, 3 лютого 2015 року його кредитори – переважно європейські й американські інвестори – взяли активи «Мрії» під контроль і реструктуризували її виробничу діяльність.

your ads here

реагуйте: