КУПУЙ!

Україна підписала багатосторонню конвенцію про боротьбу з виведенням прибутку з-під оподаткування

Home  /  Економіка  /  Україна підписала багатосторонню конвенцію про боротьбу з виведенням прибутку з-під оподаткування


місце для вашої реклами!

В.о. міністра фінансів України Оксана Маркарова підписала багатосторонню конвенцію щодо виконання заходів, які стосуються угод про оподаткування, з метою протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування (MLI), повідомила прес-служба Міністерства фінансів.

У відомстві пояснили, що через прогалини та неузгодженості у національному та міжнародному податковому законодавстві міжнародні компанії зменшують або уникають зобов’язань зі сплати податку на прибуток. У зв’язку з цим Україна втрачає надходження у бюджет.

У Мінфіні підкреслюють, що через це 1 січня 2017 року Україна приєдналася до Програми розширеного співробітництва в рамках ініціативи Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Країни-члени цієї організації розробили План дій для боротьби з розмиванням бази оподаткування і виведенням прибутку з-під оподаткування (План дій BESP).

Він включає в себе 15 кроків, з них чотири – обов’язкові для України («удосконалення заходів боротьби з податковими зловживаннями», «недопущення зловживання пільгами, передбаченими двосторонніми угодами», «рекомендації про документації з трансфертного ціноутворення та розкритті інформації по країнам», «удосконалення процедури взаємного узгодження шляхом вирішення спорів»). 

У Міністерстві фінансів розповіли, що з метою надання можливості більш оперативного перегляду міжнародних конвенцій був розроблений 15-й крок Плану дій BEPS – MLI.

Згідно з повідомленням, підписавши та ратифікувавши конвенцію MLI, Україна отримує змогу одночасного внесення змін до всіх або деяких чинних конвенцій про уникнення подвійного оподаткування.

«Імплементація Плану дій BEPS сприятиме гармонізації міжнародних податкових правил із більш як 70 країнами світу та створить більш прозоре податкове середовище. Підписавши конвенцію MLI, ми зможемо внести необхідні зміни до існуючих міжнародних договорів про подвійне оподаткування між Україною та іншими державами», – заявила в.о. міністра фінансів.

Тепер Верховна Рада має ратифікувати багатосторонню конвенцію MLI. У Мінфіні очікують, що конвенція дозволить зменшити переміщення українського капіталу до юрисдикцій з низьким рівнем оподаткування з метою мінімізації податкових зобов’язань, що, у свою чергу, сприятиме збільшенню доходів бюджету.

your ads here

реагуйте: